چرا بيوتکنولوژي کشاورزي؟
علم بيوتکنولوژي کشاورزي نيز براي توسعه ي گياهان، حيوانات و ميکروارگانيسم هاي به کار رفته در کشاورزي کاربرد فراواني دارد. با توجه به افزايش جمعيت کره زمين و بيشتر شدن نياز مردم به مواد غذايي، امروزه کشاورزي مدرن جايگزين کشاورزي سنتي شده است. گياهان مهمترين منابع تجديد شونده ي دنيا محسوب ميشوند و با علم زيست فناوري ميتوان کيفيت و کميت محصولات کشاورزي را تا حدود زيادي افزايش داد.
اهميت استفاده از علم زيست فناوري در کشاورزي مدرن
در سالهاي اخير، بسياري از دانشمندان و محققان فعال در علوم کشاورزي در اقصي نقاط جهان به بيوتکنولوژي جذب شدهاند. مشکلاتي مانند رشد بالاي جمعيت، کمبود شديد منابع و مواد غذايي در جهان، افزايش سوءتغذيه، مصرف بيش از حد نهادههاي کشاورزي، خشکسالي، آتش سوزي، تخريب بافت و ساختمان خاک هاي کشاورزي سبب شده است که متخصصان حوزه ي کشاورزي براي حل اين مشکلات، از راهکار افزايش عملکرد در سطح استفاده کنند.
اهميت استفاده از علم بيوتکنولوژي در کشاورزي مدرن را مي توان بطور خلاصه اينگونه بيان کرد: کاهش هزينه ها، افزايش ميزان توليد، توسعه ي پايدار، جلوگيري از تخريب محيط زيست، توليد محصولات درجه يک و سالم، بهينه سازي مديريت در کشاورزي، افزايش مقاومت گياهان با تغييرات ژنتيکي، رفع مشکلات ايجاد شده در ژنوتيپ گياهان براي کاهش مصرف آب، مواد شيميايي و بازدهي بالاي گياهان، تأمين نياز غذايي مردم و غيره تنها بخشي از زواياي آشکار و ملموس فناوري زيستي است. بهطور کلي علم Biotechnology ميتواند باعث حل شدن مشکلات محدود کننده ي توليد محصولات دامي و زراعي در دنيا باشد.
آشنايي با کاربردهاي بيوتکنولوژي
• کمک به توليد گياهان مقاوم به آفات و بيماري ها (ويروسي، باکتريايي، قارچي) که مصرف انواع سموم شيميايي را به حداقل مي رساند.
• افزايش مقاومت گياهان در مقابل تنش هاي فيزيولوژيکي مانند شوري خاک، گرما و سرما
• توليد گياهان به روش کشت بافت و ريزازديادي
• افزايش ارزش غذايي و بهبود کيفيت خوراک آنها
• توليد مواد اوليه داروهاي مهم انساني مانند داروهاي شيمي درماني و ترکيبات ضد سرطان
• کمک به توسعه ي ظرفيت تثبيت نيتروژن در سياره زمين با محوريت گياهان
• توسعه ي گونه هاي جديدي از گياهان با عملکرد اقتصادي بالا
• استفاده از کشت سلولي براي توليد ترکيبات مهم و مؤثر گياهي از جمله متابوليت هاي ثانويه
• توليد محصولات فرعي شيميايي و زيستي با استفاده از گياهان
• مشاهده و مطالعه ي فرآيندهاي رشد، نمو، تکامل و تمايز گياهان
• توليد گياهان تراريخته مقاوم با سطح کمتر مصرف نهاده هاي کشاورزي و عملکرد بالاتر در واحد سطح
• توليد گلهاي زينتي ترانسژنيک با رنگ بندي هاي از پيش تعيين شده
• توليد مواد طبيعي که شيرينکننده براي توليدات غذايي با استفاده از انواع آنزيم
• توليد انواع حشرهکش و آفت کش با پايه هاي گياهي و ارگانيک
• اصلاح ژنتيکي بذرها و دانههاي روغني